Fertő-tó mellékén kirándultunk

A délelőtti órákban megérkeztünk Fertőrákosra, ahol a kőfejtő körül vezető felszíni sétányon a Fertő-táj növény- és állatvilágát ismertük meg, miközben eljutottunk a kilátóig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Fertő-tó és a Fertő-melléki dombsor jellegzetes vonulataira.

Ezután leereszkedtünk a barlangba és „15 millió évet utaztunk vissza az időben” az őscápák, ősbálnák, ősdelfinek egykori világába. Majd az oszlopcsarnokban megtekintettük a kőbányászatot interaktív módon bemutató tárlatot.

 

A kőfejtő bejárása után a Fertőrákos és Sopronkőhida közelében található Páneurópai Piknik Emlékhely területén tettünk „történelmi” sétát.

Az 1989. augusztus 19-i eseményt és történelmi következményeit idéztük fel a területen található információs táblák segítségével, valamint megtekintettük a rendszerváltás egyedüli emlékművét.

 

Majd Fertő-tó melletti vizes élőhelyet tekintettük meg, amely a madarak körében Európa legnagyobb légi kikötője. A vándormadarak többezres csoportjai vonulásuk során itt pihennek meg, és szerencséjükre bőséges táplálékot is találnak ezen a területen.

A jelentős méretű nyári lúd állomány néhány egyedét is sikerült megfigyelnünk, ahogy visszatértek esti szálláshelyükre a nap végén.

 

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.