Kirándulás az ingókövekhez - Velencei-hegység

Verőfényes tavaszi nap köszöntött ránk a Martonvásári kastélyparkban, amely napjainkban a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontja, egykor a Brunszvik-kastély parkja volt.

Megcsodáltuk az egykori angolpark ékességeit, köztük egy koros mocsári ciprust, amely már az 1800-as évek elején is itt állhatott. Jellegzetessége a talajból kiálló léggyökerek tömege, melyek segítségével az oxigénhiányos mocsári környezetből kiemelkedve biztosítani tudja gyökereinek az oxigént.

Majd a Velencei-tó északi partján elhelyezkedő Pákozdra érkeztünk, ahol nekiindultunk megismerni a Velencei-hegység fenséges természeti szépségeit. A Pákozd feletti ingókövek olyanok, mintha emberi erővel alkották volna, azonban ez a természet ajándéka. A sziklákon látható graffitik ugyanakkor már az ember műve, a Vörös hadsereg emlékét őrzik, mivel a terület régen katonai gyakorlótérként funkcionált. A bizarr formájú sziklatömbökről remek kilátás nyílt a környékre, láthattuk a Velencei-tó víztükrét, a Bakony erdőit, távolabb pedig a Gerecse sziklás déli oldalát is. A lefelé vezető út egy mesterségesen kialakított kis tavacska, a Bella-tó mellett haladt lefelé, ahol megpihentünk az árnyékban és élveztük a csendet.

A Velencei-hegység ölében fekvő Nadap község a szintezési ősjegyről nevezetes. Az Osztrák-Magyar Monarchia 7 szintezési főalappontja közül csak ez az egy maradt a mai országhatárokon belül, a kívülrekedtek helyett pedig újakat létesítettek. A János-hegy oldalában, a felhagyott gránit-kőfejtőben álló, 1888-ban elhelyezett szintezési ősjegy alacsony vaskerítéssel körülvett hófehér kőobeliszkje környékén kellemes hűvös levegő fújdogált, amely pont alkalmas volt a történelmi események felidézéséhez.

Végül, de nem utolsó sorban egy utolsó pillantást vetettünk a Velencei-hegységre a Bence-hegyről, melynek csúcsán majdnem 30 év után megkezdődött az új kilátó építése. A Bence-hegy szerpentinútja - a Panoráma út - a hegytető közvetlen közelébe visz fel, ahol parkolót alakítottak ki. A parkolóból jelenleg belátható a nádfoltos Velencei-tó mögötte a szinte végtelen síkságnak tűnő Mezőfölddel. Az új kilátó 20 méter magasra tervezett kilátószintjéről - melyre 118 lépcsőfokon lehet majd feljutni - feltűnik majd a Bakony, a Vértes, a Gerecse, végül pedig a Budai-hegyek látképe is.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.