Pécsi Bazilika - Pécsi Dóm - Pécs négytornyú templom - Szent Péter és Szent Pál Székesegyház

A Pécsi Dómban készült videó itt megtekinthető.

Az évszázadok alatt többször átalakult négytornyú székesegyház mai, neoromán alakját a 19. század végén kapta, eredete azonban egészen a Római Birodalom korába nyúlik vissza.

A Pécsi Püspökség 1009-es megalapításakor valószínűleg az egyik ókeresztény temetői épület lehetett a legelső püspökségi székesegyház. A velencei származású magyar király, Orseolo Péter újabb székesegyházat emeltetett, ahova 1046-ban őt magát is eltemették, és amelyet Szent Péternek ajánlottak. Ez azonban sajnos 1064-ben leégett.

A harmadik pécsi székesegyház épülete háromapszisos, keresztház nélküli bazilika lett. A török uralom pusztítása után barokk stílusú átalakítás vette kezdetét.

A székesegyház 1882 és 1891 közötti, neoromán stílusú újjáépítésé során nyerte el mai alakját. A munkálatokat Dulánszky Nándor püspök megbízásából Friedrich von Schmidt osztrák építész vezette. Célja egy részben valós, részben elképzelt Árpád-kori, itáliai hatásokat mutató román stílusú templom létrehozása volt.

A teret és az egész városképet meghatározó négytornyú székesegyházat II. János Pál pápa 1991-es látogatásakor basilica minor rangra emelte.

2015-ben állagmegóvási munkálatokat végeztek és megnyitották a látogató előtt a délkeleti tornyot, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

kkk

kkk