Ipolytarnóci Ősmaradványok

Ipolytarnóc közelében fedezték fel a világ harmadik leggazdagabb őslábnyomos lelőhelyét.  A területet 1944-ben védetté nyilvánították az azóta 510 hektárosra bővített világhírű természetvédelmi területet. 1995-ben Európa Diplomát kapott, 2007-ben pedig a nagyközönség előtt megnyitotta kapuit Ősfenyő fogadóépület.

A színvonalas bemutatóhelyen izgalmas geológiai kirándulást tehetünk egy ősvilági környezetben. A terület bemutatása az Ősfenyő fogadóépületnél kezdődik, ahol a környék tanösvény hálózatának a kiinduló és végpontja is megtalálható.

Egy kis pinceépítmény óvja az - Ipolytarnócot méltán híressé tevő, elsőként megtalált - ősfenyő megkövesedett maradványának egy darabját. A tövében 8m kerületű és közel 100 m magasságúra becsült óriási megkövesült fa tette először híressé a mára már védetté nyilvánított területet.

Az őslábnyomokat „őrző” egyik épületben egy háromdimenziós rövidfilmet tekinthetünk meg, amely a 20 millió évvel ezelőtt itt elterülő, ősállatokkal teli trópusi őserdő életét mutatja be.

A bejárat melletti épületben a közelmúltban feltárt 8 millió éves bükkábrányi mamutfenyő törzsek közül állítottak ki néhány példányt.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.