Somló Történelmi Borvidék

Három vulkanikus hegy, a Somló-, a Kissomlyó-, valamint a Ság-hegy alkotja a borvidék 550 hektáros területét, amely Magyarország legkisebb történelmi borvidéke.

Már a római korban is jellemző volt itt a szőlőtermesztés, akárcsak a Balaton-felvidéken. Igazi lendületet adott a borvidéknek, mikor Szent István 1010 körül bencés monostort alapított a Torna-patak mellett, melyhez szőlőterületek is tartoztak. A tatárjárás után épült vár pedig védelmet is biztosított a vidéknek.

A homokos, agyagos tavi üledék fölötti bazalttörmelék, bazalttufa, valamint lösz és barna erdőtalaj jellemezte domboldalakon fehérszőlőket termesztenek: olaszrizling, furmint, hárslevelű, juhfark, chardonnay, tramini.

A 10-15 méterre is lenyúló szőlőgyökerek több talajrétegen is áthatolnak, így különböző ásványi anyagokat képesek magukba szívni. Ritka a fagykár, mivel a bazaltnak az a jó tulajdonsága kedvez a szőlőtermesztésnek, hogy éjszaka visszasugározza a nappal felvett hőt.

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.