Börzsöny Élménytúra

Dátum:2018.05.30
Indulás:-ig Szabadon választott időpontokban és helyszínekről!
Minimum létszám:nincs
Részvételi díj:csoportokra szabott ajánlat
Helyszínek:Nagybörzsöny, Szent István-templom, Márianosztra kegyhely és börtön, Vác, Váci Világi Vigalom,
nehézség:könnyű

Börzsöny Élménytúra programleírás

Börzsöny Élménytúra

Első helyszínünk a Budapesttől nem túl távoli Nagybörzsönyben álló, aprócska, érdekes kis Árpád-kori templom. A nagybörzsönyi Szent István-templomot valószínűleg Nagybörzsöny magyar lakosai építették és használták. Alig akad olyan Árpád-kori templomunk, melyet az évszázadok során ne alakítottak volna át – ez alól az egyik kivétel a nagybörzsönyi Szent István-templom.

Utunkat tovább folytatva felszállunk az újjáépült Nagybörzsöny – Nagyirtás – Márianosztra vonalon nemrégiben átadott Kisvasútra, amely egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala, amely jelenleg 8 km hosszan kanyarog.

Következő állomásunk a nagyhírű és a médiából sokat hallhatott Márianosztrai kegyhely és börtön, amely furcsa kettőssége a sorsnak. Márianosztra, ahol a kegytemplom és a börtön, a megbocsátás és a büntetés háza áll egymás mellett, sőt egybeépítve. A faluba érkezve már messziről látszik a domboldalban emelt barokk épületegyüttes, melynek udvarára díszes kapun léphetünk be. Szemben a börtön vasrácsos ablakai fogadnak, jobb oldalon magasodik a pálos templom kettős tornya.

Végül sétát teszünk Vácon.

 

 

Várjuk jelentkezésüket!

Az alábbi jelentkezési ap kitöltés nem jár semmilyen kötelezettséggel, a kapcsolatfelvételt szolgálja!

Börzsöny Élménytúra galéria

Csesznek vára

Zirctől nem messze, Cseszneken áll a Bakony legromantikusabb középkori lovagvára. A romjaiban is lenyűgöző erődítményben forgatták 1947-ben a Valahol Európában című film külső jeleneteit.