Tihanyi Krátertavak

A Belső-tó partján készült video itt megtekinthető!

A Tihanyi-félszigeten, közvetlenül a település mellett terül el a 30 hektáros Belső-tó. Egykori hévizek forráskúpjai koszorúzzák, melyek közül a legnagyobb és leglátványosabb az Aranyház gejzírkúp.

A Belső-tó lefolyástalan, jellegzetes zárt tó, amelyet a 20. század elejéig Kis-Balatonnak neveztek. A tófenék tőzeges, erősen süppedős. Vize zavaros és ihatatlan, mivel az alföldi szikes tavakéhoz hasonlóan lúgos, alkáli sókat tartalmaz. Sással és náddal benőtt partja gazdag madárvilágnak ad otthont. A partján legelésző szürkemarha gulya mellett érdemes elidőzni. Az egész évet a legelőn töltő, ridegen tartott állatok körül a fűben szépen gyarapodó ürge-állomány tagjai szaladgálnak.

A Külső-tó a félsziget nyakához közel terül el, amely az egykor még működő vulkán főkráterében keletkezett és a 20. század elejéig Büdös-tóként emlegették. A Balaton víztükréhez képest 11 méter magasan áll vízszintje, legnagyobb részén a nádas az úr. A háborítatlan mocsárvilágban nagykócsagok, szürke- és vörös-gémek, nyári ludak, és sok más faj él nagy számban, amelyek még távolabbról is remekül megfigyelhetők.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.