Somlói Vár

Somló hegyének legmagasabb pontján kőből épített őrtorony áll, melynek tetejéről páratlan kilátás nyílik a várromra, valamint a Somlót körülölelő szőlőkre és tájra. A várrom egy alacsonyabb kiszögellésre épült, azonban építésének pontos ideje ismeretlen, valószínűleg a 13. és 14. század fordulóján emelték.

A romok ma is szép látványt nyújtanak, mivel viszonylag sok részlet megőrződött az utókor számára. A külső falak és a belső épületek egyes részei még állnak, néhány kőboltív is megtalálható. A belső vár részén aránylag jó állapotban található egy belső torony maradványa.

A vár első említése 1352-ből marad fenn, amikor is a Garai család birtokolta. Évszázadokon át kézről kézre járt, Kinizsi Pál, a Szapolyai család és Bakócz Tamás egri érsek is birtokolta. Bakócz Tamás bővítette is a várat és emelte kényelmi színvonalát. A török kort viszonylag békésen átvészelte, azonban végül örökösödési perek áldozata lett, állapota leromlott.

Ennek ellenére romjai ma is szép látványt nyújtanak, valamint csodálatos kirándulási célpont lehet a pazar kilátás miatt.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.