Győr: Apor Kiállítás - Zichy Ferenc Látogatóközpont

Az emlékkiállítás tereiben Apor Vilmos püspök élettörténetével, vértanúhalálával és boldoggá avatásával összefüggő dokumentumokat, tárgyi emlékeket tekinthetnek meg a látogatók.

Győr: Káptalanház - Zichy Ferenc Látogatóközpont

A Káptalanház klasszicista, ugyanakkor középkori részleteket rejtő épületében a látogatók megismerhetik a győri egyházmegye templomi építészetét, a 17-18. századi búcsújárás emlékeit, a barokk művészet remekeit, a 20. századi vértanú papok élettörténetét.

Turulmadár (Tatabánya felett)

Európa legnagyobb fémből készült madár formájú emlékművétől gyönyörű kilátás nyílik a Vértes és a Gerecse között húzódó területre. A Tatabánya fölé magasodó Kő-hegy kiugró mészkőszirtjén áll az 1907-ben, a bánhidai csata emlékére állított Turul-emlékmű. Kézai Simon krónikája szerint Árpád vezér seregei Bánhida (ma Tatabánya) területén győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait 907-ben.

Kőfejtő és Barlangszínház - Fertőrákos

2015 végétől várja a látogatókat a jelentősen átalakított Fertőrákosi barlang-kőfejtő. A felújítás során a kőfejtő monumentalitásának előtérbe helyezése mellett fő szempont volt e természeti és kultúrtörténeti érték megőrzése.

Csobánc vára

A Tapolcai-medence látványának egyik legszebb része a 376 m magas Csobánc, tetején az ódon várrommal, ahonnan körbepillantva a Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája tárul elénk. Tiszta időben valamennyi szomszédos várat látni lehet, sőt a távolabbi Sümeg várát, a Tihanyi-félszigetet és a Somlót is megpillanthatjuk.

Szigligeti Vár - Balaton-felvidék

A Tapolcai-medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 239 m magas vulkanikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai. A várból csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk. Látható a Káli-medence és tanúhegyei, valamint a Balaton is.

kkk

kkk