Turulmadár (Tatabánya felett)

Európa legnagyobb fémből készült madár formájú emlékművétől gyönyörű kilátás nyílik a Vértes és a Gerecse között húzódó területre. A Tatabánya fölé magasodó Kő-hegy kiugró mészkőszirtjén áll az 1907-ben, a bánhidai csata emlékére állított Turul-emlékmű. Kézai Simon krónikája szerint Árpád vezér seregei Bánhida (ma Tatabánya) területén győzték le Szvatopluk szláv fejedelem hadait 907-ben.

Kőfejtő és Barlangszínház - Fertőrákos

2015 végétől várja a látogatókat a jelentősen átalakított Fertőrákosi barlang-kőfejtő. A felújítás során a kőfejtő monumentalitásának előtérbe helyezése mellett fő szempont volt e természeti és kultúrtörténeti érték megőrzése.

Csobánc vára

A Tapolcai-medence látványának egyik legszebb része a 376 m magas Csobánc, tetején az ódon várrommal, ahonnan körbepillantva a Balaton-felvidék egyik legszebb körpanorámája tárul elénk. Tiszta időben valamennyi szomszédos várat látni lehet, sőt a távolabbi Sümeg várát, a Tihanyi-félszigetet és a Somlót is megpillanthatjuk.

Szigligeti Vár - Balaton-felvidék

A Tapolcai-medence délnyugati részén, régen a Balaton szigetét képező 239 m magas vulkanikus hegy tetején állnak az észak-déli irányú, szabálytalan alaprajzú szigligeti vár maradványai. A várból csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk. Látható a Káli-medence és tanúhegyei, valamint a Balaton is.

Cifra istálló és Kocsimúzeum - Parád

A Parád községben található díszes épületet 1880-ban gróf Károlyi György építette Ybl Miklós tervei alapján. Gróf Károlyi György olyan, párját ritkító, fényűző istállót szeretett volna építtetni, amely méltó az ugyancsak Ybl Miklós tervei alapján készült fürdőtelepi kastélyhoz. A Cifra-istálló ma Kocsi Múzeumként működik, amely egészen a XIX. századig visszarepíti az embert.

Pannonhalma - Bencés Apátság

A bencés szerzetesek lenyűgöző látványt nyújtó pannonhalmi monostora a Dunántúl egyik legszebb építészeti és művészeti öröksége. A jelenlegi formájában klasszicistának nevezhető épületegyüttest ezeréves fennállása alatt több alkalommal is átépítették, ennek ellenére számos középkori eleme fennmaradt.

Esterházy-kastély – Pápa

A pápai Esterházy-kastélyt az egykori pápai vár helyén 1783-84 között Esterházy Károly egri püspök az egykori várkastély maradványainak felhasználásával építtette. U alakú, egyemeletes, barokk stílusú, a versailles-i kastélytípusba tartozó épület, melynek íves oromzatán az Esterházy család címere látható.