Zebegény és a magyaros szecessziós Római Katolikus Templom

Zebegény a 17-18. század fordulóján jött létre betelepült szlovák favágók, majd Mainzból érkezett német telepesek révén. A főutca egyenesen Zebegény legnevezetesebb látnivalójához, a magyaros szecessziós római katolikus templomhoz vezet, melyet a 20. század elején építettek.

Siroki Vár

A Siroki Vár a Bükk és a Mátra határán, egy kopár sziklaszirten áll és még romjaiban is hatalmas. A megmaradt falak nem kifejezetten magasak, de legérdekesebb része kívülről úgysem látható. A vár számos földalatti járattal rendelkezik, amelyeket magukból a sziklából faragták ki, és amelyek megtekinthetők, bejárhatók.

Ide kattintva megtekinthető egy video a siroki vár külső, Sirok felőli oldaláról.

Esztergomi Bazilika

Bármelyik irányból is közelítünk Esztergom felé, minden irányból elénk tűnik a főtemplom kupolája. Az esztergomi Várhegy és rajta az érseki székesegyház nemcsak földrajzi szempontból, hanem történelmi, egyházi és kulturális értékeinek köszönhetően is kiemelkedik környezetéből.

Ide kattintva megtekinthető a kilátásról készült video az Esztergomi Bazilika mellől.

Nógrádi Vár

Nógrád község a Börzsöny keleti oldalán, a Cserhát és a Börzsöny között elterülő Nógrádi-medence nyugati szélén fekszik. A vár romjai közül csodálatos panoráma tárul a látogató szeme elé. Nyugat felé a Börzsöny keleti hegylánca húzódik, délkeletre a Naszály háta emelkedik, kelet felé pedig a Cserhát dombvidéke hullámzik.

A Nógrádi Vár romjairól és a kilátásról készült video itt megtekinthető!

Római villagazdaság és romkert – Balácapuszta – Római kori földbirtokközpont

Veszprém és a Balaton vonzáskörzetében, a Balaton-felvidék és a Bakony-hegység közötti fennsíkon terül el a Dunántúl legnagyobb, római korból származó villagazdasága, amely legnagyobb kiterjedését a III. században érte el. A fallal körülvett területen lakó-, és gazdasági épületek, díszudvarok, virágos-, és zöldségeskertek különültek el. A páratlan római villagazdaság romjainak területe később Balácapuszta néven híresült el.

Dobogókő, Rezső-kilátó, Thirring-sziklák

A Pilis és a Visegrádi-hegység leglátogatottabb kirándulóközpontja. A 699 méter tengerszintfeletti magasságon elterülő üdülőtelep téli-nyári kirándulóhely. Dobogókő több fontos turistaút csomópontja, északi domboldalán sípálya kínál sportolási lehetőséget a havas napokon. Dobogókőről indul és ide is érkezik vissza a Thirring körút, melyen sétálva a Visegrádi-hegység páratlan andezitsziklái közül az egyik legszebbet, a Thirring-sziklát csodálhatjuk meg. Magyarország egyik legszebb kilátóhelye, a Rezső-kilátó pedig Dobogókőről észak felé vezető turistaúton érhető el.

A Rezső-kilátóból készített video itt megtekinthető!

kkk

kkk